Kunstgalerij Mens en Natuur

Vrijdag 21 december om 20 uur – Lezing met beeldmateriaal

Siska Beele - Het landschap in de kunst.

Het landschap in de kunst door kunsthistorica Siska Beele (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen). Zij werkte in 2004 mee aan de tentoonstelling De uivinding van het landschap. Van Patinir tot Rubens 1520-1650.

"De aanblik van een mooi landschap vervult de toeschouwer met een levenskracht, die zelf de ganse wereld vervult" Marsilio Ficino (1433-1499), Italiaans filosoof.

Op een landschap vormt de natuur het belangrijkste onderwerp. Menselijke figuren blijven steeds ondergeschikt en functioneren als stoffage van het landschap. De motieven op landschappen verschillen. Je hebt zee- en riviergezichten, berg- en duinlandschappen, bosgezichten, landschappen bij maanlicht, enz. Ook stadsgezichten zijn nauw verwant aan het landschap. Behalve het onderwerp kan ook het doel variëren. Landschappen kunnen een symbolische betekenis hebben. Het landschap kan ook bedoeld zijn als een realistisch spiegelbeeld van de werkelijkheid. Sommige kunstenaars willen de natuur nog mooier maken dan ze al is en creëren geďdealiseerde landschappen.

Deze lezing vertelt over het ontstaan van het landschap omstreeks 1500 en de bloeitijd van het genre in de 17de en 19de eeuw. Met voorbeelden uit de 20ste eeuw laten we zien dat het landschap nog steeds een thema is, ook voor hedendaagse kunstenaars.

Toegang: 5,00 euro.