Kunstgalerij Mens en Natuur

Vrijdag 18 april om 20 uur – Lezing met beeldmateriaal

Marcel De Cleene - De stille kracht van rituele planten.

Restanten van het oude natuurgeloof leven op één of andere manier nog verder in onze moderne wereld, maar men beseft het niet altijd omdat ze zo verweven zijn met het dagelijkse leven, dat hun aanwezigheid als vanzelfsprekend overkomt. Men stelt zich inderdaad geen vragen als men kapelletjesbomen en dorpslinden tegenkomt, rijst gooit naar pasgehuwde koppels, (schijn)cipressen, thuya’s of chrysanten aanplant op kerkhoven, gewijde palmtakjes in huis brengt als bescherming, in oude herenhuizen luchters ziet hangen aan plaasteren rozenkransen, of als men uitdrukkingen hoort als: “op zijn/haar lauweren rusten”, “over rozen gaan”, “slapen als een roos”, “voor iemand een boontje hebben”, “van de mare bereden zijn”... Waarom hebben klavertjesvieren de reputatie geluk te brengen? Waar komt de ‘kerststronk’ vandaan? Waarom “houdt men hout vast” of “klopt men af” op hout, uit schrik te worden afgestraft voor (al te stoutmoedige) beweringen die men ervoor gedaan heeft? Waarom is de rode roos het embleem van alle socialistische partijen in Europa?

Deze met dia’s (of een beamer) rijkelijk geïllustreerde voordracht beoogt meer aandacht te schenken aan de symbolische rijkdom van ons rijke Europese religieuze en culturele verleden, en meer in het bijzonder aan de belangrijke rol die het plantenrijk hierin speelde.

Marcel De Cleene, bioloog en etnobotanist, is ereprofessor UGent (doceerde o.a. volkskunde en was wetenschapsvoorlichter van de universiteit). Hij schreef verschillende boeken over planten (o.a. over giftige / risicoplanten, eetbare bloemen) en samen met Marie Claire Lejeune het magistrale referentiewerk Compendium van Rituele Planten in Europa dat ook in het Engels is vertaald.

Toegang: 5,00 euro.

Meer over Het compendium over rituele planten in Europa