Kunstgalerij Mens en Natuur

George Hezemans - Bedreigde natuur 15 maart – 27 april 2008
Kunstenaar George Hezemans uit Tilburg (° Bergen-op-Zoom, 1950) heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld en verwerkt ongebruikelijke materialen in zijn schilderijen. Hij gebruikt een zelfgemaakte pasta van plamuur, zand en lijm waarop hij zijn fijngevoelige impressies in kleur aanbrengt. Door het geheel daarna te verhitten is het alsof zijn werk is verglaasd. Soms introduceert hij ook fijn garen in zijn werk als middel om bepaalde indrukken te accentueren. Hij schildert zowel mensen (koppen) in existentiële situaties (bijvoorbeeld een serie vluchtelingen), als landschappen – werk waar hij in deze tentoonstelling bijzonder aandacht aan besteedt. De natuur in zijn schilderijen zindert, laat als ’t ware haar vormen los in een nevel van trillende componenten (zoals het tarmac door een snikhete zon tot een fata morgana kan verdampen). Doorheen die zindering sluipt ook het gevoel van dreigend teloorgaan van de natuur. George Hezemans is daar bijzonder door geraakt, want hij maakte van nabij het oprukken van de stad in de natuur mee. Zijn bekommernis vibreert voelbaar mee in zijn natuurbeleving. De magie van de natuur vernevelt tot een onvatbare maar sterke stille aanwezigheid, soms bijna tot een abstract vergeestelijken van de natuur. George Hezemans stelde o.a. reeds op heel wat plaatsen tentoon in Nederland en in het buitenland, o.a. meermaals in het hem geliefde Troyes (Fr.).
Biografie

George Hezemans (Bergen op Zoom 1950) is al op jonge leeftijd begonnen met schilderen. Vanaf midden jaren zestig wordt hij gestimuleerd door zijn docent tekenen op de middelbare school die hem artistiek coacht en een oom die hem voorziet van verf en doek.
In die jaren experimenteert hij al volop met ongebruikelijke materialen zoals cement, hout en ijzerdraad. Echter, zijn zoektocht leidt niet tot een nieuw concept.

Na het vervullen van de militaire dienstplicht, begin jaren zeventig, kiest hij er voor om een maatschappelijke carričre buiten de kunst te ontwikkelen. Hij verblijft vaak in Frankrijk waar het verval van huizen en verlaten gehuchten hem inspireert. Hij tekent in deze jaren vooral.
Zijn maatschappelijke carričre ontwikkelt zich gestaag. Hij werkt in de psychiatrie en met epilepsiepatiënten en hij studeert in de avonduren. Zijn ambitie, het verwerven van een managementfunctie in de gehandicaptenzorg, weet hij begin jaren tachtig te realiseren.

Vanaf de jaren negentig gaat hij in zijn vrije tijd weer schilderen. Het duurt echter nog jaren voordat hij een eigen concept vindt en hij met zijn werk naar buiten treedt. Vanaf begin 2000 exposeert hij, met veel succes, in binnen- en buitenland.
Zijn zwakke gezondheid noopt hem om zijn managementfunctie in 2006 op te geven. Zelf ziet hij het als een nieuwe kans, die hem gegeven wordt, om te komen tot verdieping. Het resultaat ervan ziet u in deze expositie.

Enkele werken uit de tentoonstelling

Recentere tentoonstellingen

2004

deelnemer open atelierdag in Reeshof/Tilburg
exposant kunstbeurs Expo/Antwerpen
kunstmanifestatie Loon op Zand
expositie Vincentius/Udenhout

2005

deelnemer open atelierdag in Reeshof/Tilburg
exposant Villa Lila in Nijmegen
exposant kunstbeurs Expo/Antwerpen
expositie Reeshof/Tilburg
kunstmanifestatie Loon op Zand
expositie gal. Van DongenTroyes (Fr)
deelnemer 50 koppenproject Nijmegen
exposant kunstbeurs Ahoy/Rotterdam

2006

deelnemer open atelierdag in Reeshof/Tilburg
exposant bestuursacademie Tilburg
exposant kunstbeurs Expo/Antwerpen
exposant Beursgebouw/Eindhoven
exposant kunstbeurs Den Haag
exposant kunstbeurs Ahoy/Rotterdam
doorlopende exposities in diverse gemeentelijke en particuliere instellingen

2007

deelnemer open atelierdag Reeshof/Tilburg
expositie gal. De Verdieping/Moergestel
expositie gal. De Porcherie/Riel
exposant kunstbeurs Expo/Antwerpen
deelnemer gezamenlijke expositie met Charlotte Lugt e.a Apeldoorn
deelnemer kunstmanifestatie Heyhoef/Tilburg
doorlopende exposities in diverse gemeentelijke en particuliere instellingen