Kunstgalerij Mens en Natuur

Latemse Bomen 18 augustus - 21 oktober 2007

De Amerikaans-Braziliaanse kunstenares van Chapman is gegrepen door het samenspel van intimiteit en majesteit van bomen. De dreven en bossen waarmee Sint-Martens-Latem is begiftigd nodigen haar onweerstaanbaar uit tot een artistieke exploratie van die wondere diversiteit van de natuur. Het levert prachtige zichten op en kleurrijke observaties van schors en stronken. Met hun steeds wisselende schakeringen van licht en schaduw zorgen bomen voor een koepel van rust en vrede en nemen ze ons op in het mysterie van het leven. Het werk van van Chapman straalt liefde en respect uit voor de natuur die ons voedt en oplaadt met innerlijke kracht. Ze sluit hiermee helemaal aan bij de sensibiliteit van haar artistieke geestesgenoot Myriam Vandenberghe.

Als kind (1948) van de Braziliaanse kunstenares Isolda Hermes da Fonseca (1924-2004) en van de Amerikaanse kunstenaar Grover Chapman (1924-2000) kreeg van Chapman haar artistieke gaven en gedrevenheid ‘van nature’ mee.
Na een zwerftocht door Europa en een lang verblijf in Noorwegen en Nederland, ontwikkelde ze samen met Myriam Vandenberghe in Gent Nature Studio, een project waarbij door kunst, fotografie en filosofie een precieuze en liefdevolle aandacht voor de natuur wordt gepromoot.
Geraldine F. Chapman (van Chapman is haar kunstenaarsnaam) publiceerde reeds in eigen beheer “Love and Death or the seed of the lotus-flower. Drawings and writings” en heeft de kopij klaar van een nieuw boek “Light over water”, een prachtig samenspel van natuurfoto’s en filosofische beschouwingen.

Deze tentoonstelling is Deel I van een project dat kan worden verder gezet met de medewerking van de inwoners van Sint-Martens-Latem: indien er in jou tuin, bos of ergens in deze kunstgemeente een boom, bomengroep of drevenzicht is die je als bijzonder ervaart en die je graag getekend of op doek zou zien, dan zijn we je dankbaar indien je ons daarover een berichtje bezorgt. Contact: telefoon 0496 805 799 of e-mail arnold.eloy@skynet.be
Inleiding vernissage van Chapman 17 augustus 2007