Kunstgalerij Mens en Natuur

Els Vermandere en Renaat Sijoen - Echo 24 april - 06 juni 2010"Sommige gebeurtenissen laten een echo achter, zinderen nog lang na, misschien zelfs generaties ver. Weerspiegelen wij geen echo's in deze eeuwenoude steen?..."

Els VERMANDERE

Zo'n twintig jaar geleden vond ik in de kelder van mijn studentenflat in Noorwegen, bij het afval, een grote rol tekenpapier. Ik sleurde die mee naar mijn kamer, scheurde er een groot vel van, en spijkerde het aan de muur. Ik nam een potlood, en begon toen, voor het eerst, aarzelend, voorzichtig zoekend te tekenen. Een hele wereld ging voor me open. Een wereld die me adem gaf en me voedde, waarnaar ik nog altijd weer hunker, die ik steeds opnieuw moet scheppen.

Het is de wereld waarin ik thuis hoor, en die ik ken vanuit het warme nest waarin ik ben opgegroeid. Mijn creatieve ouders, Willem en Chris, gaven het ons mee: het onstilbare verlangen om onze wereld te creëren in tekeningen, beelden, poëzie en muziek.

Lees meer: elsvermandere.be


Renaat SIJOEN

Recent begonnen met het houwen van beelden in natuursteen maar al mijn hele leven met vorm en beweging bezig. Na een zoektocht van jaren in boeken en talen en reizen en tevens geen antwoorden te hebben gevonden, kwam vanuit het niets, vanuit het "loslaten" de impuls om me in steen uit te drukken. Moe van woorden, gepassioneerd door steen en zijn mogelijke vormen wierp ik mij volledig op deze kunstvorm. Mijn beelden ontstaan door een stille communicatie tussen mijzelf en de steen. Soms kijk ik uren naar de steen, het hoeft in geen enkele mate bedacht te worden. In feite is die ruwe steen op zich al perfect. Een steen die net uit de steengroeve komt bezit reeds alle karakter die zijn persoonlijkheid en vorm accommodeert… Wat ik doe zijn de lijnen van zijn persoonlijkheid/vorm versterken, zijn uitstraling benadrukken. Na enige tijd van voelen ontstaat er een wisselwerking en komt de vorm "vrij".

Lees meer: renaatsijoen.be